niedziela, 11 grudnia 2011

Chleb się chlebie...

 Przyznam się, że czasem muszę się  zmusić do upieczenia chleba...żeby się zakwas nie popsuł...(mam ten sam zakwas od 3 lat). Tak było i tym razem... A że przepis mam w głowie i robię ciasto chlebowe "na oko", to chleby wychodzą mi różne- raz lepsze raz gorsze...  Tak się jednak zdarza, że chleb robiony na siłę potrafi się odwdzięczyć...Tak było i tym razem- chleb wyszedł rewelacyjny!


*******
Chleba takiego jak ten od Cześka
Nie kupisz nigdzie nawet w Warszawie
Bo Czesiek piekarz nie piekł lecz tworzył
Bochny jak z mąki słonecznej kołacze
Kłaniali mu się ludzie gdy wyjrzał
Przez okno w kitlu łyknąć powietrza kromkę masłem smarując każdy
Mówił: nad chleby ten chleb od Cześka
Chleb się chlebie chleb się chlebie
Bo nad chleb być może co

Chleb się chlebie chleb się chlebie
Nich ci nigdy nie zabraknie
Drożdży wody rąk i ziarna
(mruczał Czesiek tak noc w noc) 
(...) WGB








13 komentarzy:

  1. Chleb wygląda super.

    Bubiso, czy Ty do chleba dodajesz część zakwasu, a później ten zakwas dokarmiasz, czy mieszasz cały zakwas z chlebem i część odejmujesz do słoiczka???


    Ada

    OdpowiedzUsuń
  2. ..ja mam dwa zakwasy..jeden ,który dokarmiam...dostałam niedawno ...no i ten,który wolę ...czyli część zakwaszonego ciasta.....i właściwie w 100% mogę sie podpisac pod twoim postem...włąśnie jeszcze 10 minut chleb będzie siedział w piekarniku....i ostatnio coś zbyt na oko robię....ale ten cos wygląda na śliczny...może będzie taki piekny jak Twój:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz, kusisz ;> w naszym mieszkaniu od południa unosi się błogi, cynamonowy zapach :-) dzięki za przepis! :-) ale za chleb się nie wezmę, o nie, do ciast, chlebów itp nie mam "rąk"..wszystko co ma rosnąć u mnie nie wyrasta :D na szczęście mój małżonek to specjalista od chlebów, pizzy i innych drożdżowo-rosnących wypieków ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mieszam cały zakwas z ciastem chlebowym. Potem część odkładam do słoiczka i taki "młody zakwas" przechowuję szczelnie zamknięty w lodówce. Mój rekord trzymania zakwasu to ponad miesiąc... A bywało i tak, że miałam dwa zakwasy i piekłam chleb dwa razy w tygodniu... (Bo z młodym zakwasem trzeba minimum 5 dni odczekać, żeby dobrze się "zakwasił" :-)
    A dla Dziewczyn "chlebowych" polecam- spróbujcie cebularza upiec (z podsmażoną cebulką)- pychota!!! Ale trzeba szybko zjadać bo cebulka po 3 dniach się psuje...
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj widać, że to chleb, nad chleby, wygląda rfewelacyjnie, a czy mogłabyś mi powiedzieć, jak zrobić zakwas, ja robię chleb, na zakwasie z odrobiną drożdży, takie jak Twój jeszcze nie piekłam, a bardzo bym chciała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jolu, ja zakwas dostałam... W internecie są przepisy jak zakwas wyhodować samemu, ale ja nigdy nie musiałam tego robić. Jeśli masz zakwas to drożdży nie musisz dodawać. Ja odstawiam chleb na całą noc do wyrośnięcia w blaszce i rano widać, że zakwas działa, bo chleby wyrosły. Może po prostu spróbuj bez drożdży... Możesz też przesłać mi swój adres na email, to wyślę Ci mój zakwas :-)
    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba zapach chleba mnie tu zwabił;)))

    ...a tak konkretnie to darakw na swoim blogu notką o Piotrusiu.(Buziak ode mnie dla chłopaka!)

    Jako,że mieszkam po drugiej stronie Bugu to będę zaglądać częściej.Chyba mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bubiso, dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam. Ada

    OdpowiedzUsuń
  9. Od dawna chodzi mi po glowie zeby upiec chleb,ale jakos nie mam odwagi i chyba najwazniejszego -zakwasu-
    Twój chlebuś apetycznie wygląda.mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. WSZYSTKICH CHĘTNYCH NA ZAKWAS PROSZE O PRZESŁANIE MI NA MAILA WASZYCH ADRESÓW. PRZY NASTĘPNYM PIECZENIU CHLEBA ODŁOŻĘ DLA WAS ZAKWAS I WYŚLĘ! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale chlebek, wygląda pysznie więc moge sie tylko domyśleć jak musi cudnie smakować. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek wygląda bardzo pysznie...i pewnie pachnie i smakuje cudownie.

    Pozdrawiam*
    Peninia

    OdpowiedzUsuń
  13. Jejku jak apetycznie wygląda!!!!Taki cieplutki z masełkiem PYCHA!!!!!Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń