wtorek, 8 października 2013

Dyniobranie!

Przyszedł mróz i zważył dyniom liście.. więc my zebraliśmy dynie i ważymy dyniowe pyszności :-).
Biorąc pod uwagę powierzchnię uprawy dyń w tym roku (jakieś 10 metrów kwadratowych...), to plony są całkowicie zadowalające :-) Niektóre z prezentowanych dyń to odmiany mi znane, jednak nie wszystkie... Nie wiem na przekład co to za dynie te największe, pomarańczowe i  płaskie.  Pomarańczowe, okrągłe z długą szypułką to też dla mnie zagadka... Jeśli ktoś z was rozpozna, to poproszę o info :-)

TRIMBLE

GREEN HUBBARD

???


KORONA CIERNIOWA

???

Młode patisony

???


Lunga di napoli- na pierwszym planie


TRIMBLE

SWEET DUMPLING

TURECKI TURBAN


TRIMBLE



Buziaki!!!

30 komentarzy:

  1. ale piękne, turecki turban jest najfajniejsza z wyglądu i nazwy Patisonka z octu bym sobie zjadła mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe dynie, a Trimble niesamowita!!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobno możliwe jest przechowywanie jej do dwóch lat !

      Usuń
  3. Ale bogactwo odmian.Piękne i dekoracyjne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne kolory :-) U mnie tylko makaronowa, właśnie na etapie przetwarzania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale Wam obrodziły !!! I ile odmian ... wow. Ja najbardziej lubię Hokaido sobie zjeść i na zupkę :) A ozdobne wszystkie są cudne ...

    OdpowiedzUsuń
  6. ta duża, pomarańczowa to może być Rouge vif d'Etampes ale nie musi. odmian dyn są setki i widzę, ze coraz więcej uprawia się ich w Polsce (jeszcze kilka lat temu wybór był mizerny).
    tu http://www.kcb-samen.ch/shop/ albo tu http://www.beawkuchni.com/2011/10/festiwal-dyni-2011.html możesz sobie porównać, może coś dopasujesz :)
    kłaniam się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dorodny wysyp dyń
    osobiście sadzę tylko te tradycyjne więc nie pomogę Ci z nazwami

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham dynie! Wszystkie są cudne niezależnie od nazwy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczne te wszystkie dynie! ja w ubiegłym roku kupiłam sobie sporo takich małych dekoracyjnych:)
    cudnie wyglądają razem! dobrego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie cudne okazy,u mnie w tym roku tylko ozdobne obrodziły,ale bez szaleństw jeśli chodzi o kształty.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękności, będziecie gotować czy tylko patrzeć?
    Ciekawe czy te różne odmiany mają inne smaki?
    Kiedyś była dynia makaronowa, ciekawe czy jeszcze istnieje?
    Pozdrawiam,
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przekonałam się w tym roku uprawiając różne gatunki dyń, że nie miałam pojęcia o nich... różnią się nie tylko kształtem i kolorem, czy rozmiarem, ale różne, różnie smakują, mój numer jeden tej jesieni, pod względem smaku, to dynia piżmowa, wyglądem przypominająca nieco dzwonek :-) !

      Usuń
  12. ale zbiory!!! piękne i pyszne :)
    a te mniejsze pomarańczowe dynie z szypułką to nie jest przypadkiem hokkaido?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta płaska pomarańczowa wygląda na Rouqe vit d Etampes. Natomiast okrągła pomarańczowa wygląda na Olbrzymią Pomarańczowa Golias. Mam podobne :) Gratuluje zbiorów. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mała, pomarańczowa z dużą szypułką to Hokkaido

    OdpowiedzUsuń

  15. Dawno nie widziałem takich ładnych zielonych :))


    Pozdrawiam serdecznie :-)


    OdpowiedzUsuń
  16. pomarańczowe ??? to nie Hokkido ? mi w tym roku nie udały się Triamble, zaskakująco dobre w smaku okazały się Guatemalan blue banana i dynia piżmowa z Kącika Na Ogrodowej, ciekawa jestem jaka w smaku jest Sweet Dumpling ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W 99,9% jestem pewna , że 3 zdjęcie to właśnie Hokkaido :) Pyszna:) Pozdrawiam

      Usuń
  17. U mojej cioci dyniobranie za pasem. Jesteśmy na półmetku.
    I też są takie pomarańczowe.
    muszę jej podpytać jaką mają nazwę. :)
    Pozdrawiam,
    Ilona

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudne te dynie, jedna piękniejsza od drugiej :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. wszystkie dynie piękne, ja najbardziej lubię patisony :)
    w identyfikacji niestety nie pomogę
    buziaki :**

    OdpowiedzUsuń
  20. Dynia jest wyjątkowo malowniczym warzywem, a te zbiory i różnorodność! Zaskakujące ile odmian... no i piękne zdjęcia. Ja bardzo lubię dynię podsmażoną, opruszoną solą i rozmarynem - ma taki orzechowy aromatyczny smak przywodzący na myśl ciepło i bezpieczeństwo...

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie tu u Ciebie, chętnie zostanę dłużej.
    I boskie te dynie :)
    Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
  22. triamble wygląda nieco inaczej niż Twoja...

    OdpowiedzUsuń